Kristian Eklund, Finland

Hej jag heter Kristian Eklund är 26 år och kommer från Pargas i sydvästra Finland. Studerar till ekonom vid Svenska handelshögskolan i Vasa. Jag har åkt längdskidor i 16år. För 5 år sedan tröttnade jag på träningen till normala sträckor eftersom jag märkte att min kapacitet inte räckte till och började därför åka långlopp.

Jag har hittills åkt 4 Vasalopp, 4 Finlandialopp samt ett antal nationella lopp i Finland. Bästa placeringen i Vasaloppet är 221:a (2009). 2 gånger har vi åkt StafettVasan med Ski Team Ramstedt med placering 3:a (2009) och 4:a (2011).

Hur länge har du åkt med Kraftstaven och vilken av modellerna använder du? Hur mycket längre är Kraftstaven i jämförelse med den gamla raka staven?

Vintern 2010 började jag åka med Kraftstaven och jag märkte genast dess fördelar. I början åkte jag med CE27 men har nu mera gått över till CE12.
I klassiskt kör jag bara med CE12 och använder olika stavlängd beroende på terräng och förhållanden. Vid mycket diagonalåkning har jag en stav som är 4 cm längre än förut och vid stakåkning en stav som är 7 cm längre. Jag åker fortfarande skate med CE27.

Vilka största förtjänster/fördelar/vinster tycker du att staven har gett dig? Har du förbättrat åktider osv?

Största förtjänsterna med staven är att jag kan åka mera ekonomiskt nu. Jag klarar av att staka i svagt motlut utan att behöva gå över till diagonalåkning. Jag känner att jag kommer mera upp på stavarna och använder ett större område muskulatur än jag gjorde med en rak stav då belastningen på handleder, armbågar och axlar var större

Har du haft skadeproblem som du har blivit av med?

Hade förut problem med ömma axlar och armbågar under senhösten/tidiga vintern då träningsmängden var som störst. Med Kraftstaven får jag en naturligare position för armarna som gör att det inte uppstår stötar på armbågar och axlar.

Upplever du att det är behagligare/mindre tröttsamt när du åker långlopp?

Senaste vinter kände jag framför allt under Vasaloppet att jag inte tröttnade i ryggmuskulaturen i slutet av loppet som jag har haft problem med under tidigare lopp.

Kan du tänka dig börja åka med en rak stav igen?
Jag ser inga som helst anledningar till att jag skulle övergå till en rak stav igen.

Skidåkning skall vara en njutning och Kraftstaven har förstärkt den njutning jag upplever.

IMAG0072[1][1]

Team Ramstedt, Finland bla 4:a på stafettvasan.

Ett team med många Kraftstavsåkare och Kristian är nr 4 från vänster på bilden.