Jakob Börjesson. landslaget i skidskytte.

Svensk landslagsman i skidskytte med ett 4:e plats i OS 2006, Italien, som internationellt toppresultat. Tillsammans med bla Björn Ferry och Carl Johan Bergman. Flera svenska medaljer i prisskåpet, guld, silver och brons. Tränat under Pichlers ledning.

Hur länge har du åkt med Kraftstaven och vilken av modellerna använder du? Hur mycket längre är Kraftstaven i jämförelse med den gamla raka staven?

Jag har använt kraftstaven i knappt ett år. Det började med att jag hade problem med att kunna staka pga ont i skuldror och rygg! Efter ett tags vilande från stakningen samt några veckors träning med Kraftstaven märkte jag att problemen minskade och var nästan borta!

Jag använder för närvarande bara den rakare modellen 12-grader? Men det vore förstås trevligt att prova den andra modellen också (27-grader?) Jag har inte mätt vilken längdskillnad det är mellan stavarna men mäter upp detta när jag kommer tillbaks till Östersund där jag har mina gamla raka stavar.

Vilka största förtjänster/fördelar/vinster tycker du att staven har gett dig? Har du förbättrat åktider osv?

Mina förtjänster med att använda Kraftstaven är att jag inte får ont i axlar,skuldror och rygg! Jag kan helt enkelt träna stakning. Det är svårt att säga om jag har förbättrat skidåkningstiden då jag har använt staven för lite i tävlingssammanhang. Men de tester jag har gjort under barmarksperioden visar på en bättre åkekonomi samt förbättrad tid under de stakpass som genomförts.

Har du haft skadeproblem som du har blivit av med? Se ovan!

Upplever du att det är behagligare/mindre tröttsamt när du åker långlopp?
Jag upplever att stakergonomin har blivit bättre samt behagligare, därmed sparar jag på krafterna, men det är aldrig behagligt att tävla det är ett jädra slit som lönar sig efteråt i form av ett bra resultat.

Kan du tänka dig börja åka med en rak stav igen?
Jag använder fortfarande raka stavar när jag skejtar då jag inte har fått till tekniken riktigt med stavisättningen oftast blir stavisättningen lite sned inåt/utåt med bågen och det märks direkt med att man tappar kraften! Men detta fenomen är förmodligen en träningssak samt att jag kanske har en konstig/sned isättning av stavarna i skate?

Mvh Jakob Börjesson