Jag heter Johan Månflod och är en skidtokig f.d. Idrottslärare som åkt skidor sedan 2002.
Började åka skidor som 36 åring för att ha något att göra då jag var utlokaliserad norröver som läkarstudent. Har nu åkt några Vasalopp, Marcialonga mm. och har gjort en spännande resa än så länge, mitt första Vasalopp 2002 på 9,41 och mitt snabbaste hittills 5,25 nu senast.
Jag har valt att skriva KORTA SVAR och LÅNGA SVAR.

KORTA SVAREN:

Kraftstaven i jämförelse med den gamla raka staven?Hur länge har du åkt med Kraftstaven och vilken av modellerna använder du? Hur mycket längre är Kraftstaven i jämförelse med den gamla raka staven?
Jag har åkt med kraftstaven sedan hösten 2007. Använder CE 27, mina kraftstavar är 10-14 cm längre än mina senaste raka stavar.

Vilka största förtjänster/fördelar/vinster tycker du att staven har gett dig? Har du förbättrat åktider osv?
Gjorde ett seriöst test av dem innan jag lade raka stavarna åt sidan och såg att jag åkte c:a 8-10 sek snabbare / km på flack mark med KS. Uppför var det lite svårare till en början, men inte nu längre. Jag har även noterat att jag inte får problem med armbågarna eller krampande triceps längre. Aldrig heller blåsor i händerna…

Har du haft skadeproblem som du har blivit av med?
Ja, armbågarna. Klarar inte för mycket belastning / nötning, då får jag inflammationer och smärta. Raka stavar som är en cm för långa går inte, rullskidåkning i för stor volym pajar armbågarna, men med KS inga problem oavsett längd.

Upplever du att det är behagligare/mindre tröttsamt när du åker långlopp?
Ja, tveklöst.

Kan du tänka dig börja åka med en rak stav igen?
Nej.

LÅNGA SVAREN:

Kraftstaven i jämförelse med den gamla raka staven?Hur länge har du åkt med Kraftstaven och vilken av modellerna använder du? Hur mycket längre är Kraftstaven i jämförelse med den gamla raka staven?
Jag har åkt med kraftstaven sedan hösten 2007. Använder CE 27, mina kraftstavar är 10-14 cm längre än mina senaste raka stavar. Använder olika längder och trugor beroende av snön; egentligen självklart gå upp 1-2 cm och ha mindre trugor om det är snabbt och isigt samt att minska 1-2 cm och ha större trugor vid mycket nysnö…Har svårt att förstå de som sager sig ha en stavlängd. Jag menar, vallar de alltid lika? Vid snabbt före har man nytta av längre stavar och vid snöfall kan man ha fördel av stora trugor. Jag har tre par stavar, av samma skäl som jag har flera par skidor…

Vilka största förtjänster/fördelar/vinster tycker du att staven har gett dig? Har du förbättrat åktider osv?
Gjorde ett seriöst test av dem innan jag lade raka stavarna åt sidan och såg att jag åkte c:a 8-10 sek snabbare / km på flack mark med KS. Uppför var det lite svårare till en början, men inte nu längre. Jag har även noterat att jag inte får problem med armbågarna eller krampande triceps längre. Aldrig heller blåsor i händerna…Med KS orkar jag staka längre upp I backen och vid senaste Vasan testade jag I Lundbäcksbackarna. Jag tog placeringar när jag stakade men inte när jag diagonalade…Stakade i första, diagonalade i andra och stakade I tredje…

Har du haft skadeproblem som du har blivit av med?
Ja, armbågarna. Klarar inte för mycket belastning / nötning av tricepssenorna, då får jag inflammationer och smärta. Raka stavar som är en cm för långa går inte, rullskidåkning i för stor volym pajar armbågarna, men med KS inga problem oavsett längd.

Upplever du att det är behagligare/mindre tröttsamt när du åker långlopp?
Ja, tveklöst. Mycket skönare från första stund.

Kan du tänka dig börja åka med en rak stav igen?
Nej. Varför det?

EN FILOSOFISK FUNDERING:

Det viktigaste i stakningen är träffen. Precis som i Golf, Diskus eller Rodd måste redskapet hanteras med rätt teknik och kroppsvikten måste få rätt träff genom redskapet. Får man inte rätt träff spelar det ingen roll vilken båt eller åror man har; knappast heller skidor eller stavar.

Att åka med kraftstaven är inte samma sak som att åka med raka stavar; du är fel ute om du tror du kan använda samma teknik. Känslan kan inte jämföras. De flesta tyckte det kändes konstigt med skate första gången men få har försökt med diagonalåkning på skateskidor.

Biomekaniskt kopplar du in fler och större muskelgrupper med kraftstaven. Den största delen av kraften i stakningen kommer från första tiondelen efter stavisättningen. Låt oss konstatera att triceps inte gör något nämnvärt arbete då. Ju längre stavar du kan ha då, desto mer av kroppstyngdens arbete kan du då utnyttja. Ryggens breda muskler (latissimus dorsi bl.a.) får bättre position att “hålla i” trycket genom stavtagets början med långa stavar. Förmågan att med Latissimus dorsi hjälpa accelerationen genom mittfasen ökar med längre stavar. Däremot ställs mycket höga krav på underarmar och armbågar med en lång rak stav vilket är vad man egentligen ska jämföra kraftstaven med. Jag tror kraftstaven möjliggör att dra full fördel av stakning med rejält långa stavar utan att hand, underarm och armbågar blir begränsande. Jag tror kraftstaven passar de som vill åka på ett lite kraftfullare sätt, med längre stavar, samt är beredda att pröva åka med en annan teknik än de är vana vid. De som vill fortsätta åka på samma sätt som med 10 cm kortare, raka stavar, kan pröva en ny valla istället.

För en del kommer “rätt träff” naturligt med kraftstaven. För andra, som redan har en perfekt träff med raka stavar oavsett längd, kan det behövas tillvänjning. Det kan ta en tid innan man sätter i stavarna helt rätt och får träffen om handleder och armbågar vill hålla samma vinkel som förut.

Diagonalen då? Ja, den går långsammare i början. Inte särskilt mycket långsammare och det hämtar sig efter några veckor. Nästa säsong går det lika bra igen och året efter diagonalar du riktigt bra igen men då vill du inte diagonala så mycket. Särskilt inte när en 47 årig mer än heltidsarbetande läkare stakar om dig uppför lundbäcksbackarna…det var inte många år sedan jag gick uppför dem och tänkte ta av mig skidorna…

Så prova KS om du vill, men tro inte att skidåkning är en sport där man måste ha träskidor, bambustavar och paraffin. Pröva själv vad du ska tro på. Inget är hugget i sten. För min del får du gärna åka på korta raka stavar som du lägger en absurd summa pengar på. Det ökar nämligen mina chanser till en bra placering!

/ Johan Månflod