Kjell Häggqvist, 35 år från Hudiksvall.

Åkt skidor sedan barnsben. Åkt många olika lopp både på snö och rullskidor. Numera motionär. Åkt Vasaloppet 9 gånger, brukar stå i led 1.

Hur länge har du åkt med Kraftstaven och vilken av modellerna använder du? Hur mycket längre är Kraftstaven i jämförelse med den gamla raka staven?
Jag har åkt med Kraftstaven modell CE 27 sedan sommaren 2008. Staven är ca 9 cm längre än min gamla stav. Använder den bara vid klassiskt.

Vilka största förtjänster/fördelar/vinster tycker du att staven har gett dig? Har du förbättrat åktider osv?
Kan inte säga generellt att åktider förbättrats. Där är det i huvudsak träning som spelar störst roll. Min fysiska nivå är ganska jämn och min träningsmängd brukar vara konstant utifrån hur mycket tid jag kan lägga ner.

Har du haft skadeproblem som du har blivit av med?

Fördelen med staven är i huvudsak att man kan orka längre rent muskulärt under loppet. Man blir inte lite stel i den konventionell stakmusklerna. Kraftstaven gör att man belastar en större del av musklerna i överkroppen och på så sätt sparar mer energi i åkningen.Största fördelen är när man stakar med spark. Kraftstaven gör att man kan köra den tekniken längre upp i ett motlut innan man går över till diagonalåkning.

Upplever du att det är behagligare/mindre tröttsamt när du åker långlopp?
Kraftstaven gör att man kan åka med en längre stav, därmed har högre hållning i tekniken och då behöver mindre fäste och kan ha hårdare spann på skidorna. Detta medför bättre glid.
Dock bör man betona att man med Kraftstaven bör ”träna in åktekniken” och att man skall ge det tid. Den passar inte heller alla. Kraftstaven lämpar sig bäst för vasaloppsåkare från led 1 och bakåt.

En elitåkare har möjligtvis nytta av Kraftstaven men i så fall CE 12. Men den kan man optimera åkningen men ändå ha hög frekvens.
Det finns bara en referens att nämna egentligen angående Kraftstaven – Tobias Westman. En åkare som testat staven noggrant på snö och asfalt och har bättre koll på teknik inom skidåkning än många sk experter, kort sagt en man före sin tid. Att han åker med Kraftstaven CE 12 är bekräftelse nog.

Kan du tänka dig börja åka med en rak stav igen?
Personligen så varken kan, vill eller kommer jag att återgå till en rak stav igen!